Wednesday, March 16, 2011

Kemalangan

Assalamualaikum


Bila tiba apa-apa perayaan sekalipun atau cuti umum ...
Mesti keluar kat mana-mana dada surat khabar mengenai kes-kes kemalangan jalan raya ...
Yang meragut nyawa itu sudah pasti ...
Tapi ............
Kenapa kebiasaanya benda-benda ini berlaku ye ?

Kenapa ?
Adakah berpunca dari kesilapan kita sendiri ...
Ataupun kesilapan orang laen ...
Ataupun kita ini sememangnya cuai ...

(gambar hiasan)

Adakah mungkin satu kewajipan bila tiba hari perayaan atau cuti umum akan ada kemalangan ...
Wajib ke ?
Mungkin kita yang leka dan cuai ...
Betul tak ?
Fikir-fikirkanlah ...

Wassalam

11 comments:

Woofer Storm said...

wajib kemalangan??alahai,heheee dorg nak cpt,tu yg jdi wjib tu..ermmmm
insaf sblm terlambat

Prince Halilintar said...

kecuaian pemandu menjadi faktor utama kemalangan..jadilah pemandu yg berhemah dan sayangkan diri sendiri dan org lain...

cikceriacorner said...

moga semua selmat..

tiada kemalangan..moga2..

Wafiy Suzly said...

tak sayang nyawa bawak laju2 la..

miloais said...

kemalangan tu tak wajib berlaku

tapi berlaku jugak disebabkan kelalaian pengguna jalan raya tu sendiri...

kella said...

doabanyak2 sokmo.. semoga perjalanan selamat pergi dan pulang..
kadang tu, kita sangat berhati hati tapi orang lain yang tak berhati hati terkena kat kita jugak...h mm

Siti Nurhayati Dollah said...

Kecuaian walau sekelip mata boleh menyebabkan kemalangan.


P.S jangan lupa baca bismillah dan doa naik kenderaan

toyolkiut said...

bg TK, hari2 pun ada orang mati kt jln raya..
tp musim2 raya ni depa dok suka kira brapa ramai, mula la kmentian buat kempen-ops sikap la.. ops mcm2 la, pas tu wartawan pun sama, time ni la suka sngt dok siar orang mati kmalangn..

kay_are said...

1st time akt sini.. em.. sume sebab dorang nak cepat r tu.. x sabar.. bawak laju2.. tapi yang jadi mangse dorang yang slow2 gak.. ish ish

Miss Yaty said...

kadang2 kecuaian sendiri jugak..tapi kadang2 kita tak cuai orang lain pulak yang cuai..pape pun kita semua kena lah berhati2 di jalan raya..jgn ikut perasaan dan pikir nak cepat jek..

errkk terasa terkena kat diri sendiri...lepas ni kena lebih berhati2...takmo jugak benda ni jadi kat diri kita dan org yang tersayang kan..

p/s: miss yaty ada tag aan tuk join bloglist taufiq dan blog review. nanti terjah ye ;)

Rina Rossoneri said...

hmm excited sangat agaknya...rasa nak cepat sampaiii je..plg bahaya bila ngantuk tapi teruskan gak..

Pembaca-pembaca Farhan