Wednesday, May 11, 2011

Tanggungjawab or Responsbility ?

Assalamualaikum


Tanggungjawab or Responsbility ...
Makna yang sama ...
Cuma berbeza dari segi bahasa ...
Satu dalam Bahasa Melayu dan satu lagi dalam Bahasa Inggeris ...
Cumanya nak tambah satu lagi dalam bahasa Jawa tak mampu lagi ... hehehe ...
Ok ...
Serius ...
Idea mengenai post ini terdetik apabila melihat dan membaca blog dari seorang Sahabat Hadi Isa ...
Isunya mengenai Education ...

Bila Farhan tengok dan baca dengan teliti ...

Dia memberi pandangan mengenai suara student ...
Suara student yang tidak dibenarkan dilaungkan ...
Memang ...
Kalau apa yang semua orang tahu ...
Bila diberi nama student itu ...
Tanggungjawab mereka adalah ...


Bersama buku-buku dibahagian kiri dan kanan ...
Itu tanggungjawab mereka ...
Yes ...
It's priority ...

Tapi ...
Mereka juga bertanggungjawab untuk bersuara ...

Kenapa ?
Kenapa mereka tidak dibenarkan bersuara ?
Kenapa mereka tidak boleh menyuarakan apa yang mereka inginkan ...
Selagi mereka mengikut haluan yang betul ...
Dan mengikut undang-undang yang ada ...
Atau ...
Ada pihak yang takut jika mereka bersuara ...
Takut mereka akan membuat tunjuk perasaan ...


Kalau suara mereka di dengari ...
Mereka tak akan mogok dan tunjuk perasaan seperti apa yang berlaku di negara-negara luar sekarang ini ...
Betul kan ?
Dan mereka tidak akan menggunakan laman sosial sebagai tempat meluahkan perasaan ...

Betul kan ?
Dan mereka tidak perlu diperhatikan seperti penjenayah ...
Mereka ada tanggungjawab dalam bersuara ...
Betul ?
Tolong ...
Tolong fikirkan balik apa yang Farhan katakan ini ...

Ini just pandangan Farhan ... macam mana pula pandangan korang mengenai suara student ?


(Post ini tidak ada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang meninggal dunia)
Wassalam

9 comments:

Prince Halilintar said...

kenapa farhan tiada kebebasan bersuara ke ditempat stdy farhan? atau tiada saluran utk menengahkan aduan itu?

cik aisya said...

betul betul kita sebagai student sepatutnya diebri hak utk bersuara .. tapi mane pergi hak itu ?

.m y z. said...

student pun perlu diberi hak bersuara. kenapa student tak dapat hak tu? belum matang? kerajaan kena pikirkan balik hal ni demi kepentingan semua.

ila said...

btol3..stdent mmg xde kbebasan dlm bersuara..setuju!

cik ayin said...

huu..sy study dulu pun kat ikbn..so sume2 ni takde makne kot..tak amek tau pun...hikhikhikhik

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy bumbung kereta karat

Bila kau buat sesuatu, dan melibatkan orang lain, please make sure kau tak susahkan orang lain tu.

Kadang-kadang kita rasa kita buat benda betul, sebab kita tak kisah dengan benda tu. Tapi hakikatnya kita sendiri tahu benda tu tak betul pun. Cuma bila kehendak hati dan nafsu melebihi akal, susah nak elak dari buat benda betul tapi tak betul tu... :)

Fyqa said...

betol. punya hak jugk utk b'suara

Puteri Iqa Izyan said...

semua org ade hak bersuara even seorang pelajar sekalipun :)

Nur Amanina said...

saya juga student. saya berhak bersuara. :)

Pembaca-pembaca Farhan